Publicat pe Lasă un comentariu

Schimbările care se produc atunci când citim din plăcere

Către finalul cărții „Copilul invizibil” autorul abordează tematica dezvoltării interioare atât a copilului cât și a adultului prin conștientizarea efectelor pozitive pe care le aduce lectura în viața noastră emoțională și relațională. Să parcurgem, așadar, cele mai relevante paragrafe ale acestui capitol.

Cum ne ajută lectura?

„Cei mai mulți dintre noi știu sau intuiesc că lectura este importantă, dar relativ puțini oameni cunosc schimbările care se produc (lăuntric și vădit) atunci camd citim din plăcere. Aceste beneficii sunt resimțite de ființa umană atât în copilărie, cât și la maturitate și pot fi grupate astfel: se dezvoltă creierul și mintea, se dezvoltă o imagine de sine pozitivă și se facilitează dezvoltarea inteligenței emoționale și relaționale.

Lectura, creierul și mintea noastră cea de toate zilele

Există deja studii de specialitate realizate de cercetătorii în neurostiintele cognitive , care ne arată că în primele săptămâni de viață, atunci când adulții îi citesc bebelușului, acesta recunoaște vocea părinților și astfel i se transmite convingerea că lumea este un mediu sigur. Se consolidează astfel atașamentul părinte-copil, despre care știm că influențează semnificativ procesul de dezvoltare și funcționare a creierului – care, înainte de toate, este un organ social și, datorită interacțiunii interpersonale sănătoase, navighează tot mai sigur pe „râul” stării de bine.

Ultimele descoperiri în domeniu

Una dintre cele mai de impact descoperiri din ultimul deceniu, cu privire la secretele lumii noastre interioare, este următoarea: „În funcție de experiențele noastre de viață creierul își poate modifica structura” – datorită neuroplasticității. Ceea ce înseamnă că, dacă noi, stăpânii creierului, descoperim și conștientizăm care sunt acțiunile sănătoase și apoi le transpunem în practică, putem deveni mai puternici decât ne-am fi imaginat vreodată.

Cititul și prețuirea de sine

Lectura de seară este un mijloc natural pentru cultivarea unui atașament solid în conexiunea părinte-copil, despre care și în capitolele anterioare am subliniat că funcționează ca un antidot natural pentru stres și anxietate (cu referire directă la adultul epuizat după o zi de muncă). Dar această legătură bazată pe accesibilitate emoțională și răspuns afectiv favorizează și apariția unui model intern de funcționare, prin care copilul se vede pe sine ca fiind demn de grija și iubirea părintească și încrezător în forțele proprii. Există dovezi științifice care ne indică o corelație semnificativă între atașamentul solid și sentimentul de auto-eficacitate. Până și cerința copilului de a i se citi în mod repetat aceeași poveste are un sens bine conturat – astfel , cel mic își dezvoltă logica și înțelege mai clar predictibilitatea.

Cărțile și inteligența relațională

Foarte mulți adulți, laici și experți deopotrivă, sunt de părere că emoțiile reprezintă niște aspecte auxiliare ale vieții de zi cu zi și astfel ajung să le subestimeze valoarea. Însă, în realitate, există puține forțe interioare care să ne mobilizeze la fel de puternic ca trăirea unei emoții. Până și etimologia cuvântului ne confirmă acest lucru, deoarece termenul „emoție” provine din latinescul movere – care înseamnă „a se mișca”. Prin urmare, cunoașterea, recunoașterea, etichetarea și verbalizarea emoțiilor sunt părțile-cheie ale inteligenței emoționale. Iar pentru a ne apropia de partea de „cunoaștere”, este necesar să îndrăznim a citi cărți și a trăi ceea ce citim. Mă surprinde adesea faptul că mulți dintre noi confundăm emoțiile între ele sau le etichetăm eronat. A trăi ceea ce simțim înseamnă a trece prin filtrul personal ideile cărții și a căuta în propria istorie de viață situații similare, oferindu-ne astfel șansa de a procesa eventualele experiențe ignorate și de a găsi locul acestora în lumea noastră lăuntrică. Iar aici, fără doar și poate, părinții sunt cei mai importanți educatori, atunci când vine vorba despre cultivarea EQ (inteligenței emoționale) prin lectură.”

Fragmente din cartea „Copilul invizibil” de Gáspár György

Distribuie dacă ți-a plăcut
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 256 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here