Publicat pe Lasă un comentariu

Nu mai întrebați copiii mici „De ce?”

Eram în parc zilele trecute și copiii se jucau într-un loc amenajat cu diferite obstacole pentru cei de vârsta lor (1-4 ani).

Copiii sunt mici, nu au răbdare, li se distrage atenția ușor, nu duc un traseu până la capăt, plâng sau cârâie câteodată. Nu e nimic, am venit ne distrăm, nu câștigăm medalii olimpice. Ei pot renunța oricând, pot încerca mișcări noi, au dreptul de a spune le e frică sau nu vor parcurgă un anumit traseu. E spațiu de joacă pentru copii, nu loc pentru ambițiile părinților!

M-am întristat când am auzit în jur:

„De ce ți-e frică de o frunză?!” – tata către fetiță.

„De ce plângi? Dacă mai faci așa, nu mai venim aici. Vezi, de aia nu voiam eu venim, pentru mereu plângi și faci urât când nu iți convine ceva!” –mama către fetița ei.

La ce răspuns așteptați când întrebați copiii mici „De ce?” ? De ce te învârți, o amețești! De ce nu mănânci? De ce nu stai și tu într-un loc? De ce vrei te urci acolo? De ce ți-e frică? De ce, de ce, de ce.

Pentru e distractiv, pentru nu mi-e foame sau nu îmi place mâncarea asta, pentru vreau descopăr lumea și propriile mele puteri, pentru e normal să fiu curios, pentru e ceva necunoscut și tem, pentru sunt copil și am nevoie de timp și încercări.

Ce putem face?

Probabil că este o moștenire de la părinții și bunicii noștri acest „De ce”. Din inerție îl folosim și noi fără ne gândim practic la ce impact poate avea asupra copiilor. În locul acestei întrebări stânjenitoare, putem începe comunicarea cu un răspuns, arătându-le înțelegere pentru ceea ce simt.

Văd te distrezi învârtindu-te, am grijă ca spațiul să fie sigur.

Probabil încă nu îți este foame, încercăm puțin mai târziu.

Văd ai multă energie, hai ne jucăm!

Înțeleg ceva te oprește, hai vedem despre ce este vorba.

Copiii au nevoie de mai multă răbdare și empatie și mai puțin de întrebări retorice care îi pot face se simtă vinovați, rușinați sau neputincioși. De cele mai multe ori ar trebui ne întrebăm noi, ca părinți, de ce reacționăm într-un anumit fel în loc punem aceste întrebări copiilor.

Distribuie dacă ți-a plăcut
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 256 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here