Publicat pe Lasă un comentariu

Cum alimentati scanteia interioara a copilului vostru?

Contributia in formarea unui creier afirmativ pentru copiii nostri ne da puterea de a crea conexiuni si o comunicare eficienta cu acestia, in asa fel incat noi, parintii, sa-i sprijinim in dezvoltarea rezilientei si a fortei interioare ce vor dura o viata intreaga.

Mai jos am selectat cateva paragrafe din cartea „Creierul afirmativ – Cum sa-ti ajuti copilul sa fie curajos, rezilient si autonom” scrisa de Dr. Daniel J. Siegel si Dr. Tina Payne Bryson.

Ii transmit copilului mesajul ca ceea ce face el este mai important decat ceea ce e el?

„Faceti o pauza pentru a cumpani cat de bine incurajeaza viata cotidiana si interactiunile familiei voastre cresterea creierului afirmativ al copilului vostru. Intrebati-va:

  • Imi ajut copilul sa descopere cine e si cine vrea sa devina?
  • Activitatile la care participa ii protejeaza si insufletesc scanteia interioara? Aceste activitati contribuie la dezvoltarea echilibrului, rezilientei, introspectiei si a empatiei sale?
  • Dar programul familiei? I-am lasat timp pentru momente in care sa invete, sa exploreze si sa-si imagineze? Sau traim intr-un ritm atat de frenetic incat n-are niciodata timp sa se relaxeze, sa se joace, sa fie curios, sa creeze sau, pur si simplu, sa fie copil?
  • Pun accentul pe note si pe realizari mai mult decat ar trebui?
  • Ii transmit copilului mesajul ca ceea ce face el este mai important decat ceea ce e el?
  • Relatia cu copilul meu este erodata de imboldurile mele constante sa faca mai mult ori mai bine?
  • Sub ce forma comunic cu copilul meu pe tema acestor valori? Din ce cauza ne certam, de ce ne pasa si caror lucruri le dedicam timp si energie?
  • Prin felul in care comunic cu copilul meu il ajut sa-si inteteasca scanteia individuala sau, dimpotriva, i-o sting?

Acestea sunt intrebari practice, specifice creierului afirmativ. Intrebandu-ne pe ce ne cheltuim banii, cum arata orarele noastre si despre ce ne certam cel mai des cu copiii nostri, putem descoperi o nepotrivire intre ceea ce credem ca valorizam si ceea ce valorizam de fapt.

Doua obiective pentru dezvoltarea creierului afirmativ

A-i ajuta pe copii sa-si dezvolte creierul afirmativ se reduce la doua obiective:

  1. Sa permitem fiecarui copil in parte sa creasca astfel incat sa atinga plenitudinea esentei sale si sa nu ii impunem nevoile, dorintele si planurile noastre.
  2. Sa urmarim momentele cand copilul nostru ne solicita ajutorul pentru construirea capacitatilor si pentru dezvoltarea instrumentelor necesare prosperarii.

Daca ne putem concentra la aceste obiective – respectand scanteia individuala a fiecarui copil, invatandu-i in acelasi timp abilitatile necesare pentru a-si construi o busola interioara si pentru a avea succes in viata – vom crea un mediu care promoveaza o viata plina de fericire, sens si semnificatie. O viata specifica creierului afirmativ.”

„Creierul afirmativ – Cum sa-ti ajuti copilul sa fie curajos, rezilient si autonom” de Dr. Daniel J. Siegel si Dr. Tina Payne Bryson.

Distribuie dacă ți-a plăcut
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

The maximum upload file size: 256 Mo. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop files here